Markkinaoikeuden ratkaisu

Erätukku yritti saada Nordhunterin Neverfind-talvimetsästysasut pois markkinoilta - Markkinaoikeus hylkäsi vaatimukset

 

Kartanokuva Oy on vuonna 1993 perustettu yritys, jonka päätoimiala on metsästystarvikkeiden maahantuonti ja tukkukauppa. Kesäkuusta 2014 alkaen Kartanokuva Oy on harjoittanut metsästystarvikkeiden maahantuontia ja tukkukauppaa markkinointinimellä Nordhunter. Tämä nettisivusto on Kartanokuva Oy:n ylläpitämä Nordhunterin kotisivusto.

 

Metsästys- ja ulkoiluvarusteita markkinoiva Erätukku Oy lähetti Kartanokuva Oy:lle (Nordhunter) maaliskuussa 2013 kirjeen, jossa se katsoi Nordhunterin Neverfind-talvimetsästysasujen maastokuosin (Nordic Branch Snow) loukkaavan omia malli- ja tavaramerkkioikeuksiaan. Samalla Erätukku vaati Nordhunteria lopettamaan Neverfind-talvimetsästysasujen myynnin, tuhoamaan varastossa olevat Neverfind-tuotteet sekä maksamaan Erätukulle hyvitystä ja vahingonkorvausta. Nordhunter ei suostunut Erätukun vaatimuksiin.

 

Joulukuussa 2013 Erätukku haastoi Nordhunterin markkinaoikeuteen. Markkinaoikeus antoi ratkaisunsa asiassa 16.2.2015 ja hylkäsi kaikki Erätukun vaatimukset. Päätöksen mukaan Nordhunter ei ole loukannut Erätukun tavaramerkki- ja mallioikeuksia, eikä myöskään orjallisesti jäljitellyt Erätukun tuotteita tai käyttänyt hyväkseen niiden mainetta ja tunnettuutta. Erätukku velvoitettiin korvaamaan Nordhunterin oikeudenkäyntikuluja lähes 104.000 eurolla.

 

Nordhunter käyttää Neverfind-talvimetsästysasuissaan taiteilija Kimmo Takaraution suunnittelemaa kuviota, joka tunnetaan myös nimellä Nordic Branch Snow:

 

kartanokuva_camo_flat_lowres_500px

 

Erätukun käyttämä talvinen maastokuvio on rekisteröity EU:ssa yhteisömallirekisteriin numerolla 669163-0001. Lisäksi Erätukun käyttämä talvinen maastokuvio on rekisteröity yhdessä JahtiJakt-logon kanssa suomalaiseksi tavaramerkiksi n:o 242002 ja EU:ssa yhteisötavaramerkiksi n:o 943491. Edellä olevat malli- ja tavaramerkkirekisteröintien numerot toimivat linkkeinä, joista pääsee tarkastelemaan ko. mallin ja tavaramerkkien ulkoasua.

 
Markkinaoikeuden ratkaisussa viitataan myös Realtree Hardwoods Snow -talvicamokuvioon, jota on käytetty Suomeen maahantuoduissa talvimetsästysasuissa yleisesti jo 2000-luvun alusta lähtien.

 
Nykyään metsästysasuissa käytetään yhä yleisemmin erilaisia maastokuoseja eli ns. camokuvioita. Kuviot koostuvat tyypillisesti erilaisista luonnossa esiintyvistä elementeistä, kuten puunrungoista, oksista ja lehdistä. Eri vuodenaikoja ja ympäristöjä varten on tarjolla lukuisia erilaisia camokuvioita.

 
Alan suurimpia toimijoita maailmassa ovat amerikkalaiset Jordan Outdoor Enterprises, Ltd. (Realtree) ja Haas Outdoors, Inc. (Mossy Oak), jotka lisensoivat kuvioitaan monien vaatevalmistajien käyttöön. Lisäksi lukuisilla vaatevalmistajilla on nykyään käytössään omat camokuvionsa.
 

Alan kansainvälisten toimijoiden piirissä on jo pitkään ollut yleisesti hyväksytty ja vakiintunut käytäntö, jonka mukaan eri toimijoiden camokuvioissa voidaan käyttää keskenään samankaltaisia graafisia elementtejä, kuten lunta, oksia, puunrunkoja, puunlehtiä jne. Eri toimijoiden kuviot eivät saa kuitenkaan olla toistensa suoria kopioita.

 
Tämä samankaltaisten kuvioiden rinnakkaiselo on nykyään erittäin yleistä. Seuraavassa muutama esimerkki (linkit avautuvat uusiin ikkunoihin):

 
Talvicamokuviot: suomalaisen Retkitukun Alaska Snow Camo HD -kuvio ja Realtree AP Snow -kuvio

 
Metsäcamokuviot: Erätukun metsäkuvio ja Realtree Hardwoods HD -kuvio

 
Kaislacamokuviot: Realtree MAX-4® Waterfowl Camo ja Mossy Oak Shadow Grass Blades

 
Camokuvioiden kansainvälisen oikeuskäytännön perusteella on siis ollut alusta alkaen selvää, ettei Nordhunterin Neverfind-metsästysasuissa käytetty Nordic Branch Snow -kuvio loukkaa Erätukun oikeuksia. Tästä huolimatta Erätukku aloitti oikeudenkäynnin huomattavasti pienempää kilpailijaansa Nordhunteria vastaan, ja samalla aiheutti sille huomattavia kustannuksia ja tuntuvaa ajanhukkaa. Nordhunter pitää Erätukun toimintaa asiassa erityisen paheksuttavana, koska Erätukku on asian ollessa vireillä markkinaoikeudessa hakeutunut myös yrityssaneeraukseen.

 
Linkki: Kartanokuva Oy:n lehdistötiedote 18.2.2015

Linkki: Markkinaoikeuden päätös asiassa 110-112/15